De Academie
Media
Video
Afbeeldingen
Plannen
De Academie is het resultaat van een herbestemming van de voormalige gemeentelijke meisjesschool in het centrum van Turnhout. Het resultaat is een cohousing project met 14 woningen, 4 studio’s voor begeleid zelfstandig wonen en een handelsruimte. Architectuur en tuin zijn zo ontworpen dat alle bewoners voldoende privacy hebben en tegelijk spontaan de medebewoners kunnen ontmoeten. Er is een buurthuis, een sauna en een gedeelde tuin met zwembad.
Het oorspronkelijke volume van het beschermd monument werd in ere hersteld en nieuw leven ingeblazen. Achteraan op het perceel is een houten nieuwbouwvolume geplaatst dat de gemeenschappelijke ruimtes, de kamerwoningen voor begeleid zelfstandig wonen en enkele woningen huisvest. Tussen het bestaande en het nieuwe volume bevindt zich de gemeenschappelijke tuin met zwembad. De ondergrondse parking maakt het mogelijk om het volledige binnengebied autovrij te houden.
HEEM heeft het gebouw gekocht van de stad Turnhout, na een intensief voortraject met de stad en de dienst Onroerend Erfgoed. Het aanbod van woningtypes is zeer divers, met één- tot vier-slaapkamerwoningen, gelijkvloerse woningen, en woningen voor nieuw samengestelde gezinnen. Tot de bewoners behoren ook oudere mensen die hun (te) grote woning verkopen en kiezen voor een compactere en praktischere woning, die ingebed is in een sociaal netwerk in de stad waardoor ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De vier studio’s voor begeleid zelfstandig wonen ontstonden door een samenwerking met Oaktree-projects. Ze bieden een veilige omgeving voor mensen met extra zorgbehoeften. Reeds van bij het begin had een bestaande groep interesse om mee in te stappen. De verdere zoektocht naar bewoners verliep via de klassieke kanalen. Door het vroeg instappen van de eerste kopers, konden zij het ontwerp van de gemeenschappelijke delen nog mee sturen. Zo opperden ze het idee om toch ook in dit project een zwembad te realiseren.
De woningen zijn alle georiënteerd naar het gemeenschappelijk binnengebied en zijn voorzien van een private buitenruimte. Deze focus op het binnengebied faciliteert contact tussen de verschillende bewoners. Voor het ontwerp van de woningen werd er ingezet op licht, ruimtelijkheid en eerbied voor het monument.
De verbinding tussen de bewoners werd in dit project gefaciliteerd door de trajectbegeleiding, die projectontwikkelaar HEEM heeft aangeboden in de aanloop naar het effectief samenwonen. De begeleiding bestaat uit een aantal sessies met de bewonersgroep waarbij in eerste instantie de dromen en verwachtingen op mekaar worden afgestemd en een gezamenlijke visie en een missie wordt uitgewerkt. Daarnaast wordt er ook samen bekeken wie welke verantwoordelijkheid opneemt en hoe er in de toekomst beslissingen zullen worden genomen door de groep. De bewoners van De Academie zijn ondertussen uitgegroeid tot een hechte groep, die veel activiteiten organiseren, ook naar de bredere buurt.