Provincie Antwerpen

Wedstrijdreglement

Wat moet je allemaal weten?

Wat moet je allemaal weten?

De projecten worden beoordeeld aan de hand van vier criteria.

 1. Het mensgericht karakter
  Welke sociale rol neemt het project op? Heeft het een verbindend karakter? Wat is de relatie tussen de collectieve en individuele woonervaring?

 2. De architecturale kwaliteit
  Hoe overstijgt het project de klassieke woonmodellen? Hoe is het ingebed in de ruimtelijke context? Wat is de relatie tussen de vormgeving van de collectieve en individuele ruimte?

 3. Match met de beleidsnota Wonen van de provincie Antwerpen
  Wonen is een basisrecht, dat is ook het vertrekpunt van de beleidsnota Wonen. Via de website van de provincie Antwerpen vind je de vier richtinggevende principes van deze nota. Hoe sluit het project aan op de beleidsnota?

 4. Het verhaal achter het project
  Hoe is het initiatief ontstaan? Op welke manier werd een bewonersgroep gevormd? Welke meerwaarde had het proces voor het ontwerp?
Reglement bekijken

De vakjury

Een onafhankelijke vakjury van drie experten kiest uit de inzendingen de acht meest waardevolle projecten. Na een plaatsbezoek gaat de vakjury in gesprek met de bewoners, de buurt, de ontwerpers en initiatiefnemers om zo een gedragen evaluatie te kunnen opstellen. Uit de acht projecten kiest de vakjury één laureaat. De bevindingen van de vakjury worden gebundeld in een juryverslag.

De vakjuryleden voor de Renaat Braemprijs 2024 zijn Glenn Lyppens, Ruth Soenen en Bart Biermans.

De publieksjury

Een hart voor architectuur en interesse in het debat over innovatieve woonvormen?
Dan zijn we op zoek naar jou!

Stel je van 20 november 2023 tot en met 20 januari 2024 kandidaat voor onze publieksjury.

De publieksjury bestaat uit ongeveer tien inwoners van de provincie Antwerpen. We streven een zo divers mogelijk publiek na bij de samenstelling.

Iedereen die in de provincie Antwerpen woont, kan zich kandidaat stellen. Wij zijn op zoek naar mensen die geen achtergrond in architectuur of bouw hebben.

Als lid van de publieksjury bezoek je op 3 februari 2024 de genomineerde projecten, ga je in gesprek met jouw collega's en duiden jullie één laureaat aan. Jullie bevindingen worden gebundeld in een juryverslag. Op de prijsuitreiking overhandigen jullie de prijs aan jullie laureaat.

Kortom een boeiend traject! 

Stel je hier kandidaat

Dit staat er op de agenda

20 december 2023
Deadline projectinzendingen

Dien tot 20 december 2023 jouw project in. Is jouw project een nieuwe vorm van wonen? Heeft het die meerwaarde waar wij naar op zoek zijn? Wacht niet en dien jouw project vandaag nog in en maak kans op de Renaat Braemprijs 2024.

20 januari 2024
Deadline publieksjury

Woon je in de provincie Antwerpen en heb je een hart voor architectuur, met interesse in het ‘nieuwe wonen’? Wil je mee kunnen beslissen? Stel je dan tot 20 januari 2024 kandidaat. Wie weet zetel je binnenkort in de publieksjury. Jouw stem telt!

29 januari 2024
Bekendmaking shortlist

Het is zover. De shortlist is gekend. De vakjury koos uit alle inzendingen de 8 meest waardevolle projecten. Zij vormen de shortlist. Je vindt er alles over terug op de webpagina ‘projecten’ op deze website.

1 februari 2024
Start publieksstemming

De shortlist staat online en de projecten wachten op jouw stem! Je kan stemmen op jouw favoriete project. Je kan één stem per persoon uitbrengen. Open het debat over jouw favoriet, ga in gesprek en help jouw project aan zoveel mogelijk stemmen. Stemmen kan tot op het moment van de prijsuitreiking. Stuur jouw favoriet naar de top!

3 februari 2024
Projectbezoeken publieksjury

De publieksjury trekt erop uit doorheen de provincie Antwerpen. Op zaterdag 3 februari 2024 bezoekt de publieksjury alle 8 projecten van de shortlist.

9 en 10 februari 2024
Projectbezoeken vakjury

Op 9 en 10 februari 2024 is het de beurt aan de vakjury. Ze bezoeken op twee dagen alle projecten van de shortlist. Ze gaan in gesprek met bewoners, de buurt, opdrachtgevers en ontwerpers om hun finale beoordeling op te maken.

23 mei 2024
Afsluiten publieksstemming

De publiekstemming wordt afgesloten tijdens de prijsuitreiking. De spanning blijft hoog. Stem tot op het laatste moment voor jouw project, motiveer anderen om te stemmen en bepaal mee wie aan de haal gaat met de publieksprijs van de Renaat Braemprijs 2024.

23 mei 2024
Prijsuitreiking Renaat Braemprijs 2024

Op 23 mei 2024 vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Renaat Braemprijs 2024 in het provinciehuis in Antwerpen. De provincie Antwerpen bekroont de winnende projecten met een prijs van de vakjury, een prijs van de publieksjury en een prijs via publieksstemming.